Nieuws

Rosa Manus, feministe van het eerste uur

Nu zou je haar een gedreven people facilitator noemen, maar in haar tijd stond Rosa Manus vooral bekend als een grote bestuurlijke kracht in nationale en internationale bewegingen die streden voor "the Cause": vrouwenemancipatie. Lighthouse Texts vertaalde de biografische schets van zo'n dertig pagina's die in de jaren dertig over Manus werd geschreven - heerlijk om op zoek te gaan naar goede equivalenten van woorden zoals 'wuft' of 'tuchteloos', en ontroerend ook om te lezen over een vrouw die een enorme vriendschap voelde voor de grote leidsters van de emancipatiebewegingen aan het begin van de twintigste eeuw, maar altijd thuis bleef wonen om voor haar ouders te zorgen. Met tomeloze energie stortte zij zich op de zaak en organiseerde zij talloze bijeenkomsten onder werkende en niet-werkende vrouwen. Zo werden vrouwen zich bewust van hun eigen kracht, maar ook van hun rechten. In deze tekst uit 1933 blijkt dat Manus zich zorgen maakte om de dreiging van een nieuwe oorlog. Hoe triest het besef dat zij werd afgevoerd naar het vrouwenkamp Ravensbruck, waar zij in 1943 de dood vond. 

In maart 2010 organiseert het Joods Historisch Museum een overzichtstentoonstelling over Rosa Manus:

Lees ook deze korte biografische schets

naar nieuwsoverzicht » Geplaatst op: maandag 11 januari 2010

Nieuws

  • Lighthouse Texts heeft inmiddels ook ervaring met de vertaling en juridische teksten zoals Contracten, Statuten, Algemene Voorwaarden, of Bezwaarschriften
    Lees verder
  • Altijd weer leuk om te horen, een enthousiaste opdrachtgever. Blij met het meedenken, afwegen, heen en weer corresponderen. Blij dat ik het niet erg vind om nog wat gewijzigde passages te bekijken.
    Lees verder
  • Ik ben diep verzonken in de vertaling van een verhandeling over de Vrije Wil. Nieuwe inzichten, oude vragen: Bepalen we iets zelf, of denken we dat maar?
    Lees verder